A takarékos és hulladékcsökkentő taktika része az élelmiszer maradékok mentése is. Sokszor megmarad egy fél citrom vagy egy darabka sajt, amit be kell csomagolnunk, különben kiszárad, de nem mindegy az sem, hogy milyen anyagot használunk ehhez. Sokan automatikusan a jól bevált folpackhoz nyúlnak, szinte légmentesen körbetekerik vele amit kell, majd a kicsomagoláskor (ami sokszor már 1-2 óra múlva történik) gondolkodás nélkül dobják a kukába. Ennek az egyszerhasználatos műanyagnak az előállítása és lebomlása is nagyon mérgező, akárcsak a másik kedvencnek, az alufóliának.
Ezek helyett mutatok most két hosszan használható, egészséges alternatívát, ami jó szolgálatot tesz a konyhaban és útközben is.

Az edénysapka nem nagy újdonság, pár évtizede használják már a háziasszonyok, mégis sokáig elfelejtődött. Most újra reneszánszát éli, hála a modern vízálló textíliáknak és a színes pamutvásznaknak. Bár ezek a különleges vízzáró anyagok is tartalmaznak műanyagokat, ám bevizsgáltak, bőrbarát és sokszor élelmiszerbiztos minősítést kapnak. És mivel nem egyszerhasználatosak, máris egy lépéssel többet tesz az, aki ezeket használja a konyhában.

A webshopban több méretet is találsz, na és persze mindenféle színeket, mintákat. Használhatod a hűtőben, hogy az ételek ne vegyék át egymás szagát, vagy kelesztéshez, pikniken, vagy csak a konyhapulton kinthagyott tálakra. Használat után akár 60°C-on is mosható, szárítógépbe is tehető. Mivel élelmiszerekhez használod, kerüld az illatos öblítőszereket.

A másik egészséges csomagolóanyag a méhviaszos kendő, ami szintén nem mai találmány. Teljesen természetes anyagok felhasználásával készül, ez nem tartalmaz műanyagokat, így ez a legegészségesebb. Egy tiszta, 100%-os pamutkendőt itatnak át természetes méhviasszal és olajokkal, amitől az vízálló, vízlepergető, mégis lélegző marad.

A kicsit merevnek tűnő kendőt melengesd fel a kezeid között, ettől formázhatóvá válik, ezután használhatod a szalvétához hasonlóan csomagolásra szendvicshez, gyümölcshöz, sajtokhoz és még sok máshoz. Az így csomagolt ételhez már nem szükséges nejlonzacskót vagy folpackot, alufóliát használnod, a méhviaszos kendő teljesen biztonságos, nem ázik át.
Használhatod edénysapkaként is tálakra, edényekre, vagy kelesztéshez.

Ha maszatos lett, ezt nem szabad kimosni, hiszen a méhviasz a meleg vízben megolvadna. Langyos vízzel és kevés mosogatószerrel töröld át, öblítsd le, majd tedd félre száradni. Ha úgy látod, hogy a viasz helyenként megtört, tedd a kendőt két sütőpapír közé és langyos-meleg vasalóval frissítsd fel, a hajtások el fognak tűnni és újra egyenletes lesz a viaszréteg a kendőn. Ha jól kezeled, akár 2 évig is kiszolgál, de újabb adag viasszal fel is újíthatod. Ha végképp elhasználódott, vágd kis darabokra és dobd a komposztra, a pamut is és a méhviasz is lebomlik.

Nézz körül a blogon és a webshopban, sok ötletet találsz a műanyagok lecserélésére, és írj bátran, ha kérdésed van vagy elbizonytalanodtál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük