Tudod-e, hogy az eldobható betétek miből készülnek? Tudod-e, mivel fertőtlenítik, milyen vegyszereket használnak hozzá? Tudod-e, mennyi idő alatt bomlanak le a szemétben? Tudod-e, milyen egészségügyi gondokat okozhat a viselésük?

Érdekes lehet megkeresni a válaszokat ezekre a kérdésekre, talán némelyikre nem is találunk. Az élelmiszerekre és kozmetikumokra szigorú szabályok vonatkoznak, de ezekről a termékekről, amik a bőrünkkel és nyálkahártyánkkal érintkeznek, nem sokat tudunk. Pedig ugyanúgy felszívódnak belőlük a vegyi anyagok és ugyanúgy irritálhatnak, allergizálhatnak, mint egy krém vagy szappan. Sokan nem is tudják, és talán sosem derül ki számukra, hogy a menstruációs görcseiket vagy a visszatérő hüvelyfertőzéseket az eldobható betétek és tamponok okozzák, és még egy sor probléma forrása lehetnek.

A környezetszennyezésben is nagy szerepet játszanak, hiszen egy nő élete során kb 12-16.000 db betétet használ el, ami legalább 150 kg, nem beszélve a csomagolásukról. Ezt a nagy mennyiségű szemetet pedig sajnos eltüntetni sem lehet, mert a lebomlásához évszázadok kellenének… Kár is számolgatni, egyértelmű, hogy az egyszerhasználatos betétek nagy terhet jelentenek földünknek mindenféle szempontból.

A mosható betétek remek környezetbarát alternatívái lehetnek a műanyag- és papírbetéteknek és a tamponoknak.

Miből készülnek?

Anyaguk bevizsgált, biztonságos és bőrbarát, garantáltan mentes a vegyszerektől. A nálam kapható mosható betétek mindig új, oeko-tex szabványnak megfelelő anyagokból készülnek. A benne levő vízzáró réteg is egy lélegző anyag, orvosi célokra lett kifejlesztve és már élelmiszerbiztos változata is kapható. Így a mosható betét használata nem okoz fülledt, kellemetlen érzést, szellőzik és megóvja a hüvelyflórát. A puha pamut nem irritálja a bőrt, nem okoz viszketést vagy kiszáradást.

A nedvszívó mag 2 réteg pamutfrottír, néhány esetben 3 réteg is lehet. A mosható betét így alkalmas éjszakai használatra, illetve gyermekágyi vérzés és inkontinencia esetén is, a nagy nedvszívó képességű frottír és a vízálló PUL együtt gondoskodik a biztonságról és kényelemről.

Anyagilag is megéri váltani

Bár első alkalommal költségesnek tűnhet mosható betétekre váltani, hosszútávon rengeteget spórol vele az ember: ezek a betétek hosszú évekig kiszolgálnak egy nőt, megfelelő mosás és bánásmód mellett akár tíz évig is használhatóak, a vízzáró réteget kivéve pedig minden része lebomlik. Egy 8-10 darabos készlet már 1-2 év alatt visszahozza az árát. Készítek teljesen műanyagmentes, komposztálható betéteket is, melyekben sem műanyag patent, sem vízzáró réteg nincs, így elöregedés után a komposztra dobva pár hónap alatt bomlik le, nem hagy maga után szemetet.

Mennyi betétre lesz szükség?

Mivel nem vagyunk egyformák, és a vérzésünk hossza és intenzitása is nagy egyéni különbségeket mutat, így nehéz megmondani, mekkora az ideális készlet. Függ még a mosási szokásoktól és hogy ki milyen gyakran szereti cserélni a betétet, mit érez kényelmesnek. Kezdetnek érdemes 1-2 darabot vásárolni, hogy kipróbálja, melyik a legkényelmesebb méret, melyik nem mozdul el, mekkora a nedvszívása, stb. Vannak, akik először az eldobható tisztasági betétet cserélik le moshatóra, hogy megbarátkozzanak a használatával és a tisztításával. Ebből kezdetnek elég lehet 2-4 darab is, a napi mosással gyorsan visszaforog, hiszen gyorsabban szárad.

Milyen méretek vannak?

Tisztasági betétek: 19 cm hosszú. Ezek egy réteg frottírt tartalmaznak, és nincs bennük vízzáró réteg, mindennapos használatra vagy kehely alá ajánlom.

Az egészségügyi betétek 2 réteg frottír magot és egy vízzáró réteget tartalmaznak, kérésre 3 réteggel is készítek.
„S”: 20 cm
„M”: 24 cm
„L”: 27 cm
„XL”: 29 cm

Műanyagmentes betétek: összesen 3 réteg pamutfrottír van bennük, egymásra hajtogatva így 4 réteg pamutvászon és 3 réteg frottír gondoskodik a védelemről. Nincs bennük sem patent, sem vízzáró réteg. Részletes leírás és használat itt.
„M”: 24 cm
„L”: 28 cm

Mindent összevetve érdemes a környezetbarát mosható betéteket választani, ha fontos számunkra a hulladékcsökkentés és a tudatos vásárlás, és ha szeretnénk elkerülni jópár kellemetlen tünetet. Ha még nem próbáltad ki, de szeretnéd, nézz körül a honlapon és a webshopban, vagy írj nekem bátran!

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük