„Add meg nekünk a mai napra való kenyerünket”- imádkozza több milliárd ember nap mint nap, függetlenül attól, miféle kenyeret eszik, mi a megszokott azon a tájon, ahol él. A kenyér, akár lapos, akár kovászos, akár búzából vagy akár árpából legyen is, mindenhol az életet jelenti, egyfajta életbiztosítást. Bár mifelénk már egyre inkább elfelejtjük, mekkora érték, mert megszoktuk, hogy mindig elérhető, és el is jutottunk odáig, hogy válogatunk és a szikkadt, másnapos pékárut már nem szívesen esszük meg. Pedig könnyen megőrizhetjük frissnek a bolti kenyeret is, mutatom, hogyan.

Íme a majdnem egyhetes kenyerem, ami most ráadásul élesztős, nem kovászos, és a kenyeres zsákomban tároltam. Már szikkadt ugyan, de én simán megeszem még ilyen állapotában is vajjal, vagy melegszendvicsnek, most azonban pirított kenyérkocka lesz belőle a brokkoli krémleveshez.
Nem büdi, nem penészes, csak már nem az a foszlós friss kenyér. Igen, szárazabb, mint első nap, mégis az eltelt 6-7 nap után sem kopog, még élvezhető. Ha csak egy konyharuhába vagy kendőbe csomagoltam volna, sokkal jobban kiszárad. Ha viszont nejlonba vagy dobozba teszem, nem kap levegőt és hamar bepenészedik a benne levő nedvesség miatt.

Sokan használnak már PUL-lal bélelt zsákot: ez egy speciális orvosi célokra kifejlesztett anyag, poliuretánnal laminált, hogy vízálló legyen, ugyanakkor a szövésének köszönhetően légáteresztő, lélegző. Ez az anyag gondoskodik a vízállóságról a mosható betétekben is.
Ám sokszor látom kenyeres, kovászos meg más hasonló témákról szóló csoportokban, hogy nem vált be a PUL-lal bélelt zsák, inkább visszatérnek a nejlonzacsihoz.
Nem akarom magamat reklámozni, de komolyan biztosra tudom, hogy az én zsákjaim működnek, mert én is tapasztalom (ahogy fentebb is láthatod) és a vásárlóim is örömmel mesélik: 5 napig is élvezhető marad benne a pékáru, nem szárad ki és nem is penészedik.

Dorka: „Használom vagy 2-3 éve a zsákodat, tökéletes! Itthoni kovászos kenyér, élesztős kalács, bolti kifli stb. egyaránt a legjobban ebben tárolható. Nem is használok semmi mást. A miénk hatalmas, így kértem Tőled. Többnyire utolsó morzsáig elfogy minden, de néha az alján összegyűlik egy-két csücsök vagy szelet törmelék – penész viszont még nem volt benne soha!”

Etus: „Egyhetes kifliféleség puha volt a zsákban. Azért kellett csak kidobni, mert elfelejtettem és sajtos volt. Így nem mertük megenni. A zsák remek! Vegyétek, vigyétek! Kiváló minőségű és csodás ajándék! Mosható, örök életű.”

Ha nejlonzacsiba rakod, lehet, hogy puha marad, de nagyon hamar megjelenik rajta a zöldes penész. Ha csak konyharuhába, akkor meg kiszárad. A PUL segíthet, hiszen légáteresztő, ugyanakkor vízhatlan, de akkor miért nem működik mégsem, miért van annyi rossz tapasztalat?

Ezt nem tudom, mert azokat a zsákokat sose próbáltam, amiben egy pamutvászon külsőben van egy PUL bélés, viszont elárulom, mi az én titkom: az én zsákjaimban két réteg pamutvászon közé kerül ez az anyag. Így a pékáru közvetlenül a pamuttal érintkezik, és valószínű, hogy ez a három réteg együttesen tud ilyen jól működni.

Van még egy kellemes haszna a plusz bélésnek: mivel a zsákjaim kifordíthatók, a béléssel kifelé is használhatod őket, így egy áráért kettő zsákot kapsz! Ha megunod az egyik mintát, kifordítod és használd a bélést. Találsz nálam fiúsabb mintákat is, nagyisat vagy fiatalosat is, választhatsz a konyhabútorhoz illőt vagy a szívedhez közelállót.
Egy próbát megér, nem?

Ezek a zsákok 32×42 cm nagyságúak, kényelmesen elfér benne 20 kifli vagy zsömle, vagy egy kilós kenyér. Magaddal viheted a boltba, hogy már ebbe pakold a pékárut, így nem kell nejlont használnod már a vásárláshoz sem.

Ha magad sütöd a kenyeret, arra figyelj, hogy soha ne tedd melegen vagy langyosan a zsákba, akkora párával nehezebb lesz megbírkóznia még ennyi pamutnak is.
Ha maszatos vagy csak már igényli, bátran moshatod 60℃-on, az általam használt PUL a 90℃-ot is bírja (de ekkora hőfokon mosni már nem is környezetbarát). Szárítógépben is szárítható, bár kicsit megrövidíti az élettartamát a laminált anyagoknak, vasalni pedig (ha szükségesnek látod) a külsejét vasald át úgy, hogy a bélést kihúzod belőle.

Kövess a közösségi oldalaimon is, keresd a KofferButikot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük