A Műanyagmentes Július kihívás egy az egész bolygót behálózó mozgalom, amely millióknak segít csökkenteni az egyszerhasználatos műanyagokat otthon, munkahelyen, iskolában és akár a kávézókban és éttermekben is. Ezek a júliusok az elmúlt évek alatt megmutatták mindanyiunknak, hogy kicsiben kell elkezdeni a változást, hogy elég mindig egy apró lépést tenni, de azt nagyon jól, berögzött szokásunkká tenni – és ha az már jól megy, jöhet egy következő lépés. Ha mind csak egy kicsi(nek tűnő) változtatást teszünk egyénileg, az együttesen már hatalmas változást hoz a közösségnek, így a kihívásban résztvevők hozzájárulnak a műanyaghulladék-termelés csökkentéséhez és az azok által okozott hulladékszennyezések megelőzéséhez.

Milyen lépések lehetnek ezek?

Mondom, kicsiben gondolkozz, kezdd olyannal, ami még a komfortzónádon belül van. Kezdheted egy textil bevásárló szatyorral, amit kicsire hajtogatva magaddal viszel, így a boltban nem kell nejlonszatyrot kérned. Ha ez már rutinná vált, fokozhatod a hálós kis bevásárló zsákokkal, amibe zöldséget, gyümölcsöt tehetsz, vagy a pékárunak vidd magaddal a kenyeres zsákot.

Ha ezek már szinte zsigerből jönnek és nem jelent kihívást számodra egy műanyagmentes bevásárlás, folytasd az otthonodban: gondold át, melyik az az egyszerhasználatos eszköz a konyhában, amit le tudsz váltani egy környezetbarátabb alternatívára? A szalvéta? Konyhai papírtörlő? Netán az egészségügyi betét?

Ha dolgozni vagy iskolába jársz, vagy csak kirándulni mész, szintén sok alternatívát találsz az egyszerhasználatos holmik helyett: vidd magaddal a kulacsod ásványvíz helyett, zacsi helyett használj uzsonnás tasakot, mosható szalvétát, műanyag eldobható evőeszközök helyett használd a saját készleted, és még sorolhatnánk, mennyi más, régóta bevált eszközünk van a műanyagok helyett.

Mondom, ha most vágsz bele, tűzz ki magadnak elérhető célokat, ne akarj rögtön lecserélni mindent, elveszi a kedved és az erőd. Lebegjen ez a mottó a szemed előtt:
„Nem egy marék emberre van szükségünk, akik tökéletesen csinálják a hulladékmentességet, hanem sok millió emberre, akik tökéletlenül.”(Anne-Marie Bonneau)
Mindenki elkezdte valahol valamikor, és mind mások vagyunk, mást tudunk és másképp megtenni. Viszont nem leszel egyedül, már többmillióan, egymást támogatva és segítve, kitartóan lépkedünk ezen az úton, legyenek bármilyen kicsik, botladozók a lépteink. Az igyekezet, bár hibázunk néha és néha el is esünk, egyértelműen kifizetődőbb, mint legyinteni, azt gondolva, kicsi vagyok és úgyse fogom jól csinálni, ezért bele se vágok… Szóval hajrá, menni fog, és együtt könnyebb, meglátod! Írj nekem is bátran, ha elakadsz, ha elbizonytalanodsz, vagy ha van egy ötleted, de nem tudod, hogyan valósítsd meg – és kapcsolódj a kihíváshoz, figyeld ezt a blogot is, mert ebben a hónapban meglepetések várnak.

Hát kihívásra fel, együtt könnyebb lesz!

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük