Nagy szeretettel és örömmel üdvözöllek, mert ha ezt a cikket olvasod, az azt jelenti, hogy legalább lélekben már csatlakoztál a műanyagmentes július kihíváshoz és foglalkoztat ez a téma. Ne feledd, kis lépésekkel kell haladni, és a sok kicsi lépés összeadódva hatalmas támogatást jelent a bolygónknak.

Most egy kis segítséget szeretnék adni az elinduláshoz vagy a továbbhaladáshoz, attól függ, hol tartasz éppen, de mindenképp egy érdekes területén a hulladékcsökkentésnek. Lehet, hogy te is úgy vagy ezzel a műanyagmentességgel, mint én és a családom: otthon már sokminden nagyon jól megy, de az ételrendelés feladja a leckét. Akár úton vagy, akár házhoz rendelsz, kivédhetetlen az egyszerhasználatos dobozok, csomagolóanyagok felhalmozódása.

Mindenki látott már legalább egy szívszorító képet erről, könyörtelenül megmutatják, ahogy az állatvilág szenvedi meg az emberi lustaságot és nemtörődömséget.
Ezek a történetek viszont általában az óceánról vagy messzi egzotikus állatokról szólnak, könnyen elfordítjuk a tekintetünket és hajlamosak vagyunk azt gondolni, ez nem a mi dolgunk.

De nézzük meg mi itthon a valóság, ha műanyag dobozokról van szó:
A Tudatos Vásárlók Egyesületének számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió műanyag eldobható ételes doboz kerül a kukába.
Ez egy nagy szám, így nehéz elképzelni mit is jelent…
Ha ezeket a kidobott dobozokat egymás mellé raknád, összesen 2469 km lenne és Budapesttől Lisszabonig érne.

Kép forrása: http://tavolsag.1km.net/hu/budapest/pt/lisbon/
Kép forrása: http://tavolsag.1km.net/hu/budapest/pt/lisbon/

Most erre a problémára mutatok egy megoldást, amivel csatlakozhatsz a műanyagmentes július kihívásához is:

A Rakun Dobozközösség már csaknem 2 éve ad kölcsön dobozokat, melyeket már több mint 100 vendéglátóhely fogad el és sokuk ki is szállít bennük. A cseredoboz rendszer a NÉBIH elvárásának is megfelel, mert a vendéglátóhely nem abba a dobozba teszi az ételt, amit a vendég odaad, hanem az általa előzőleg már fertőtlenített dobozba. A dobozrendszer a megosztáson alapuló szemléletet követi, így a dobozok a Közösség tulajdonában vannak, mindenki csak használja őket.

Most te is kipróbálhatod a hulladékmentes ételrendelést: töltsd le a Rakun Dobozközösség applikációt, és a Műanyagmentes Július kapcsán egész júliusban 50% kedvezménnyel fizethetsz elő az első hónapra. Használd a KornyezetRakun kuponkódot.

Érdemes figyelni minket, a KofferButik és a Rakun blogját is, mert készültünk még nektek meglepetésekkel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük