Pár napja már tart a július, és őszintén szólva én még nem találtam ki, mi legyen az én kihívásom, mármint ami egy következő lépés lehetne számomra. Hosszú évek óta kezdtem el odafigyelni és tudatosan változtatni, apró lépésekkel kezdtem, olyanokkal, amit könnyű volt beépíteni az életünkbe és azóta is működnek.
Például lecseréltem a bolti mosószereket mosószódára, mosódióra (jóideje ezt sem használom már),
az öblítőt ecetre,
házi szappant készítek,

luffával mosogatunk,
soha nem veszek papírtörlőt,
tizenéve nem használunk eldobható betétet,
mosható pelenkáztunk,
mindenkinek van kulacsa,

mosható fém szívószálakat használunk,
bevásárló zsákokat és saját szatyrokat viszünk a boltba,

mosható sminklemosónk van,

textilzsebkendőink,
cserélhető pengéjű borotváink,
mosható törlőkendőink (is) vannak a wc-ben,
vásárba, fesztiválra saját evő-ivó eszközöket viszünk,

a megrendeléseimet többnyire újrahasznosított dobozokba és papírokba csomagolom,

szelektíven gyűjtjük a szemetet,
és még sok-sok dolgot mondhatnék, de már nem akarok senkit sem untatni vele.

Mindezek mellett rengeteg dolog van, ami megvalósításra vár, ami valamiért még nem épült be vagy olyanok is, amit még meg se próbáltunk. Hiszen ez az életmód egy folyamat, nem megy egyik napról a másikra, nem lehet egyszerre bevezetni mindent és nem lehet tökéletesen csinálni. Előfordul, hogy útközben vennem kell egy üveg vizet, vagy nincs nálunk evőeszköz, textilszalvéta, vagy néha vennem kell valami erősebb szert a fürdőbe, műanyag flakonban… De ezek nem dobnak vissza, nem szabad azt érezni ilyenkor, hogy elbuktam, nem megy tovább, mert valami éppen nem úgy sikerült, ahogy – ahogy mi? Amúgy hogyan kellene tökéletesen? Van egyáltalán tökéletes? Vagy ki mondja meg, hogyan kellene jól vagy legjobban? Nincs szabály, ezen az úton ez a legjobb, hogy mindenki a maga tempójában haladhat, és ha néha meg is botlik vagy megakad, akkor sincs baj, a lényeg az, hogy maradjon az úton, és amikor tud, haladjon tovább.

Hát most én is összeszedem magam és megvizsgálom, hol tartunk ezen az úton és mi legyen a következő lépés, mi lehetne az én feladatom a műanyagmentes július kihívásában. Ahogy most írtam, eszembe is jutott, miről beszélgettünk a lányommal egyik nap, mi hiányzik a kertből, ami tavaly még volt, de idénre megszűnt… na nemsokára mutatom is nektek!

És neked mi a kihívásod? Mit tudtál megvalósítani eddig és mit tervezel még? Mesélj, beszélgessünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük