Én szeretek mosni, nem csak azért, mert a mosógép mos helyettem, kézzel is szívesen nekiállok, ha kell. Jó feszültséglevezető dörgölni a ruhákat, biztos régen ez helyettesítette a pszichológust meg a dilibogyókat…
A mosógép minden nap megy nálunk, többször is, hét ember rengeteg szennyest termel ki, és ha nem haladok, nem férünk be a pici fürdőszobánkba. Ennyi mosás rengeteg pénzbe kerül…ne, ha drága mosószereket használnék, mint jópár évvel ezelőtt. Ám valamikor, nem tudom hány éve rátaláltam a mosószódára és a mosódióra. Tetszett, hogy mindkettő olcsó, hogy környezetkímélő, hogy antiallergén, és ráadásul tényleg beváltak. Először a színes ruhák mosásáról osztom meg a tapasztalataimat, legközelebb majd a fehérekről írok.

Én háromféle színes ruhacsoportot különböztetek meg:

  •  sötéteket, ebbe tartoznak a feketék, kékek, barnák, sötétlila, sötétszürke, sötétzöld 
  •  világosakat, ezek mindenfélék vegyesen, pasztellek, színesek, bármi, ami nem sötét de nem mosható fehérekkel sem
  •  és a pirosak…. ezek annyira mumusok, hogy inkább teljesen elkülönítem minden többitől

A mosódiót nagyon megszerettem, mert finom puha lesz tőle a ruha, élénkíti a színeket és kíméletesen tisztít.
Használata:
 egy kis vászonzacskóba vagy egy zokniba tegyél kb. 4 5 mosódióhéjat, kösd be a zsákocska száját és tedd a ruhák közé a dobba. Színes ruhákat elég lenne 30 fokon is mosni, ez azonban nem mindig elég a mosódiónak, hogy kioldódjon belőle a szaponin, így jobb ha inkább 40 fokon mosunk vele. Így használva a héjakat akár háromszor vagy négyszer is moshatunk ugyanazzal az adaggal, magasabb hőfokon hamarabb kioldódik a hatóanyag, kevesebbszer használhatók a héjak. A zsákocska öblítés alatt is maradhat a gépben, mert a hideg vízben nem szappanoz, ám a mosás végén hamar vegyük ki és szárítsuk meg, mert bennmaradva kellemetlen szaga lehet tőle a ruháknak, lévén egy növény, ami berothadhat…
 Vagy készíthetsz belőle folyékony mosószert is, ezt könnyebb adagolni, es több célra is használhatod, takarításra, samponként, stb. Ehhez főzz egy liter vízben kb. 20 héjat 10 percig, szűrd le és öntsd üvegbe, majd újra főzd fel, öntsd rá az előző főzetre, kész a mosószer. Egy adag ruhához adj belőle 50 ml, ha szennyezettebb, akkor többet. A héjakat újra felfőzheted, ez már gyengébb oldat lesz, de nagyon jó még felületeket takarítani vagy kutyát fürdetni….
A használt héjakat a komposztba vagy a kertbe szórhatod, lebomlik, nem környezetszennyező.
Tapasztalatom, hogy bár szépen mos, szépek maradnak tőle a ruhák, de az erősebb kosszal nem birkózik meg, és az erős szagokat sem tünteti el. A makacs foltokat mindenképpen elő kell kezelni mosószappannal vagy beáztatni, a szagok ellen meg talán a nagyobb hőfok segíthet, ha a ruha színe és anyaga is engedi.

Jobban szeretem a mosószappannal való mosást… ez ráadásul még olcsóbb, nem kell utaztatni a kontinenseken át, és ha magad készíted, szinte ingyen van.
Lereszelem sajtreszelőn, vagy egy erőskezű, vállalkozókedvű családtag, és így már könnyebb adagolni.
 Egy adag ruhához nagyjából két evőkanálnyit teszek, közvetlen a ruhák közé, ám ahhoz, hogy rendesen feloldódjon, itt is szükséges a negyven fok, különben lehet, hogy a ruhák foltosak lesznek a szappandarabkáktól. Egy evőkanál mosószódát vízben feloldva hozzáöntök még, ez lágyítja a vizet, de tényleg feloldva tedd be, mert akár ki is fakíthatja a ruhát, szinte éget, ha a textilen oldódik a vízzel…
 Ha folyékony mosószerre vágysz, a szappanból is készíthetsz, ez a legjobb szerintem. Én ezt a receptet használom, érdemes kipróbálni, nem okozott még csalódást… Nagyon makacs foltokat ez sem szed ki csak úgy, kell az előkezelés, de a ruhák tiszták, puhák és frissek tőle, a színeket is élénkíti.

képek forrása http://laundryonalondonline.blogspot.hu
beteges teregetőknek, mint jómagam, szívből ajánlom…….

És még egy tipp:
 az újabb mosógépek annyira víztakarékosak, hogy az már fáj…. biztosan ti is észrevettétek. Kevés vízben aztán még nehezebben oldódnak a tisztítószerek, ezért is előfordulhat, hogy mosószermaradványok éktelenkednek a ruhákon. Én becsapom a gépem. Elindítok egy mosást, és amikor már nem tölt több vizet, kikapcsolom a gépet, újraprogramozom, és újra elindítom, legtöbbször időcsökkentő funkcióval. Ilyenkor újabb adag vizet tölt a meglévőre, láthatóan jobban is forognak a ruhák, nem olyanok, mintha csak nedvesek lennének… De persze nem minden gép működik így, az enyémen meg lehet ezt csinálni, és valóban hatékonyabban mos azóta.

kepek forrasa http://laundryonalondonline.blogspot.hu
beteges teregetoknek, mint jomagam, szivbol ajanlom…….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük