Röviden: ugyanúgy, mint az eldobhatót, egyszerűen tegyél egy tiszta betétet a fehérneműbe! A különbség az, hogy használat után ne dobd el. De azért részletezem is kicsit.

A mosható betétek is rendelkeznek valamilyen rögzítő szárnnyal, csak ezen nem ragasztós csík, hanem patent, gomb vagy tépőzár található. Ugyanúgy azonnal tudod használni és viselni, mint az eldobhatókat.

Ám felejtsd el a nagyis, kinyúlt, rossznapokra tartogatott bugyikat, ezekben a mosható betétek elcsúszkálnak. Válassz kényelmes, nem szűk, de nem laza fehérneműket, ne félj, nem esik bajuk, ha jól tartanak. A betéteim hátoldalán levő pamutvászon is azt a célt szolgálja, hogy a fehérnemű anyagához tapadjon, ne csússzanak el egymáson. Sokan a PUL anyagot hagyják külső rétegként, de az egy műszálas, sikamlós anyag, nehezen marad a helyén.

A patentnélküli, komposztálható betétek is a helyükön maradnak, ha jól illeszkednek a bugyiban. A behajtogatás technikáját itt tudod megnézni.

Annyira nedvszívónak kell lennie, mint egy eldobható betétnek (ha nem jobban), de a higiénia érdekében cseréld ki őket olyan gyakran, mint az eldobhatót (kb 4 óránként). Sokan napi egy vagy két betétet használnak, éjszaka pedig egyet. Nehéz napokon kényelmesebben érezheted magad, ha gyakrabban cseréled őket.
A betéteimben 2 réteg nedvszívó frottír található, de kérésre többet is teszek bele, bár így nehezebben szárad mosás után. Ki fogod tapasztalni, neked melyik méret és vastagság a kényelmes, érdemes több hosszúságot is beszerezni, vagy egy próbacsomagot.

Amikor kicseréled a betétet, a használt betétet hideg folyóvíz alatt öblítsd át, majd tedd félre mosásig (összehajtogatva a szennyestartóba is mehet vagy használj erre egy kis edényt, vödröt a fürdőszobában). Ha nem otthon vagy, csak hajtogasd össze és tedd egy vízhatlan tárolóba, míg hazaérsz.
Amikor elindítasz egy szokásos ruhamosást, nyisd szét a betétet és tedd be nyugodtan a ruhák közé, nem igényel magas hőfokot vagy különleges eljárásokat. Itt részletesebb segítséget találsz a tisztításról, szárításról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük